Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΗΛΥΚΗΣ ΓΑΤΑΣ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ



Γιατί να στειρώσω τη γάτα μου;
  1. Για να αποφευχθούν τυχόν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.
  2. Για να σταματήσει η συχνά ενοχλητική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του οίστρου (π.χ. κραυγές τη νύχτα). Σημειωτέον ότι οι γάτες εμφανίζουν οίστρο από τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο έως το Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο κάθε 2-3 εβδομάδες.
  3. Για να μειωθούν οι τάσεις φυγής προς αναζήτηση αρσενικού και συνεπώς να μειωθούν οι πιθανότητες τροχαίων ατυχημάτων καθώς και οι πιθανότητες να χαθεί.
  4. Μια στειρωμένη γάτα αποκλείεται να εμφανίσει διάφορες ασθένειες όπως πυομήτρα, καρκίνο της μήτρας και των ωοθηκών, ενώ μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες εμφάνισης νεοπλασιών των μαστών.

Πότε είναι η καταλληλότερη περίοδος για να στειρώσω τη γάτα μου;
Η ηλικία των 6 μηνών επειδή τότε ο οργανισμός του ζώου μπορεί να αντεπεξέλθει στη στείρωση, ενώ δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα οιστρικοί κύκλοι. Μπορεί να γίνει και αργότερα σε οποιαδήποτε ηλικία, όχι όμως κατά την περίοδο του οίστρου. Παρά τις φήμες που ακούγονται, δεν χρειάζεται μια γάτα να έχει γεννήσει μια φορά πριν στειρωθεί.

Μετά τη στείρωση θα παχύνει η γάτα μου;
Όχι, αν διατρέφεται σωστά. Η στείρωση δεν προκαλεί παχυσαρκία από μόνη της.

Υπάρχει τρόπος να στειρώσω τη γάτα μου χωρίς να γίνει χειρουργική επέμβαση;
Ναι, με φαρμακευτική αγωγή. Δεν συνίσταται όμως διότι ο κίνδυνος από τις σοβαρές παρενέργειες των φαρμάκων είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τους όποιους κινδύνους της χειρουργικής επέμβασης.

Πώς γίνεται η στείρωση;
Η διαδικασία που ακολουθείται στο Κτηνιατρείο μας περιλαμβάνει:
  1. Προεγχειρητική κλινική εξέταση και, αν κριθεί απαραίτητο και εργαστηριακές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η γάτα μπορεί να υποβληθεί σε αναισθησία και να χειρουργηθεί με ασφάλεια. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι αν και επέμβαση ρουτίνας που πραγματοποιείται πολύ συχνά και χωρίς προβλήματα, η στείρωση όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, έχει κάποιο βαθμό κινδύνου.
  2. Στέρηση φαγητού για 6 τουλάχιστον ώρες πριν την επέμβαση.
  3. Ωοθηκυστερεκτομή (χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών και της μήτρας).
  4. Τοποθέτηση αντιλειξικού περιλαιμίου και νοσηλεία για μια ημέρα κατά την οποία χορηγούνται αντίδοτο του προαναισθητικού φαρμάκου, παυσίπονο και αντιβιοτικό μακράς δράσης. Είναι πολύ σημαντικό η γάτα να παραμείνει υπό περιορισμό σε κλωβό νοσηλείας την πρώτη ημέρα μετά την επέμβαση για την αποφυγή επιπλοκών.
  5. Κλινική εξέταση την 3η και τη 10η μέρα μετά την επέμβαση. Τη 10η μέρα αφαιρούνται τα ράμματα και το αντιλειξικό περιλαίμιο.

Τι πρέπει να κάνω αφού πάρω τη γάτα στο σπίτι μετά τη στείρωση;
Η γάτα σας  θα σας παραδοθεί φορώντας αντιλειξικό περιλαίμιο. Μπορεί να φάει και να κοιμηθεί με το περιλαίμιο χωρίς κανένα πρόβλημα. Μην το αφαιρέσετε όσο κι αν βλέπετε ότι την ενοχλεί και προσπαθεί να το βγάλει, γιατί θα γλείψει τα ράμματα στην κοιλιά της με κίνδυνο να τα κόψει ή να μολύνει το χειρουργικό τραύμα.
Επίσης θα σας δοθεί αντιβιοτικό το οποίο θα χορηγήσετε σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου.
Φροντίστε να παραμένει καθαρό το χειρουργικό τραύμα, απομακρύνοντας τρίχες ή χνούδια που ενδέχεται να κολλήσουν πάνω του σκουπίζοντάς το ελαφρά με μια γάζα βρεγμένη με οξυζενέ (οχι betadin διότι είναι ερεθιστικό).
           
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Επικοινωνήστε το συντομότερο με τον κτηνίατρο αν παρατηρήσετε κάτι από τα παρακάτω:
  • Κάποιο από τα ράμματα λείπει.
  • Δυσοσμία ή έκκριση παχύρρευστου υγρού από το σημείο της επέμβασης.
  • Έντονο πρήξιμο ή ερυθρότητα γύρω από το σημείο της επέμβασης.
  • Ληθαργικότητα ή / και ανορεξία τις μέρες μετά την επέμβαση.
  • Αιμορραγία από το σημείο του χειρουργικού τραύματος.
 Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο αν παρατηρήσετε οτιδήποτε άλλο σας φαίνεται μη φυσιολογικό ή αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη στείρωση της γάτας σας.